Başlangıç > Tarih > Ümmü Seleme r.a: “Cemel savaşında haklı olan sensin ya Ali”

Ümmü Seleme r.a: “Cemel savaşında haklı olan sensin ya Ali”


BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE

bundan sonra… değerli kardeşlerimiz sünni ve şiilerin ittifak ile aktarmış oldukları sahih hadisler ışığında İslam tarihi gerçeklerini aktarmaya devam ediyoruz. bu çalışmamızda Efendimiz s.a.a’in zevcelerinden Ümmü Seleme r.a’ın Cemel savaşı, bu savaşta haklı olanın kim olduğu ve Ali a.s muhaliflerinin durumu hakkındaki sözlerini bizzat sünnilerin en güvenilir kaynaklarından aktaracağız.

resimde gördüğünüz ehli sünnet hadis alimi Hakim en-Nişaburi’nin “Müstedrek” adlı kitabıdır, işaretlenmiş yerde şu ifadeler var:

حدثني أبو سعيد أحمد بن يعقوب الثقفي من أصل كتابه ثنا الحسن بن علي بن شبيب المعمري ثنا عبد الله بن صالح الأزدي حدثني محمد بن سليمان بن الأصبهاني عن سعيد بن مسلم الملكي عن عمرة بنت عبد الرحمن قالت : لما سار علي إلى البصرة دخل على أم سلمة زوج النبي صلى الله عليه و سلم فقالت : سر في حفظ الله و في كنفه فو الله إنك لعلى الحق و الحق معك و لولا أني أكره أن أعصى الله و رسوله فإنه أمرنا صلى الله عليه و سلم أن نقر في بيوتنا لسرت معك و لكن و الله لأرسلن معك من هو أفضل عندي و أعز علي من نفسي ابني عمر
…Umare binti Abdurrahman dedi ki: Ali Basra’ya gitmezden önce Nebi s.a.a’in zevcesi Ümmü Seleme’nin yanına gitti, Ümmü Seleme ona dedi ki: “git! Allah seni korusun, Vallahi sen hak ile ve hak seninledir. eğer ben Allah ve Rasulü s.a.a’in yanında günah işlemekten korkmasaydım bende seninle gelirdim ama Rasulullah s.a.a bizde evde oturmamızı ve hiç bir halde evden çıkmamazı emretti. fakat ben seninle oğlum Ömer’i gönderiyorum, benim nezdimde o benden daha hayırlı ve bana kendimden daha yakındır”

hadisten sonra Hakim en-Nişaburi ve onun kitabını tahkik etmiş olan ez-Zehebi hadis hakkında diyorlar ki:

هذه الأحاديث الثلاثة كلها صحيحة على شرط الشيخين و لم يخرجاه
على شرط البخاري ومسلم
Hakim: bu 3 hadisin hepsi şeyhayn (Buhari ve Müslim) şartlarınca sahih’tir, fakat tahriç etmemiştirler.
ez-Zehebi: Buhari ve Müslim şartlarınca (sahih)

Hakim en-Nişaburi, “Müstedrek”, 3/129, hadis 4611

görüldüğü gibi bugün rafizilerin söylediği sözler tamamen Selefin söylediği sözlerdir. Efendimiz s.a.a’in zevcesi olan Ümmü Seleme r.a “ya Ali sen hak ilesin ve hak seninledir” hadisine dayanarak imam Ali a.s’ı muhaliflerine karşı doğru görmektedir, diğer taraftan ise muhaliflerle savaşmanın gerekli olduğu düşüncesindendir ve eğer hatta Efendimiz s.a.a evden çıkma hususunda yasağı olmazsa imam Ali a.s ile birlikte savaş meydanına bile giderdi, ama kendisi gidemediği için oğlunu göndermektedir. ve böylece de Aişe’nin Efendimiz s.a.a’in yasağına alıdrış etmediğini de ortaya koymaktadır.

Kategoriler:Tarih Etiketler:
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın