Başlangıç > Akide > sahabe Ebu Said el-Hudri r.a’ın Şia nezdindeki makamı | تحقيق في حال الصحابي أبو سعيد الخدري عند الشيعة

sahabe Ebu Said el-Hudri r.a’ın Şia nezdindeki makamı | تحقيق في حال الصحابي أبو سعيد الخدري عند الشيعة


BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE

geçen yazımızda Şia’nın sahabe hakkındaki genel görüşünü Şia kaynaklarından sahih senedlerle ve belgeli bir şekilde ortaya koymuştuk. Bugünkü çalışmamız ise sahabede Ebu Said el-Hudri üzerine olacaktır. çalışmamızda inşaAllah ilk önce bu şahsın kimliği hakkında genel bilgi verecek, daha sonra ise imamlar a.s’ın ve Şia ulemasının onlar hakkındaki beyanlarını aktaracak, bundan sonra ise onun hadislerinin geçtiği Şia kaynaklarından bazılarını ortaya koyacağız. İşimizde Allaha tevekkül eder ve yanlız Ondan yardım dileriz.

1. hakkında genel bilgi: Berki ve Tusi onu Nebi s.a.a ve imam Ali a.s’ın ashabı arasında zikr ederek diyorlar ki:

سعد بن مالك الخزرجي، يكنى أبا سعيد الخدري الأنصاري العربي المدني
Sad b. Malik el-Hazreci, künyesi Ebu Said el-Hudri, el-Ensari el-Arabi el-Medeni

Berki r.a, “Rical”, sayfa 2 ve 3
Tusi r.a, “Rical”, sayfa 41 ve 65

2. imamlar a.s’ın onun hakkındaki sözleri: imamlar a.s onun faziletli ve doğru bir şahıs olduğunu söylemiştirler. Kuleyni r.a şöyle rivayet etmektedir:

علي بن إبراهيم، عن أبيه، عن ابن أبي عمير، عن الحسين بن عثمان، عن ذريح قال: سمعت أبا عبدالله (عليه السلام) يقول: قال علي بن الحسين (عليه السلام): إن أبا سعيد الخدري كان من أصحاب رسول الله (صلى الله عليه وآله) وكان مستقيما فنزع ثلاثة أيام فغسله
…Zerih dedi ki: Ebu Abdullah (imam Cafer es-Sadık a.s)’ın şöyle dediğini duydum: Ali b. Hüseyin (imam Seccad a.s) dedi ki: “Ebu Said el-Hudri Rasulullah s.a.a’ın ashabındandır ve o doğru yoldaydı”

Kuleyni r.a, “el-Kafi”, 3/125, hadis 1

bu hadisin senedi sahihtir, Keşşi r.a “İhtiyaru Marifet er-Rical”, 1/40’da bu hadisi farklı 2 sahih sened ile ve Tusi r.a da “Tehzib el-Ahkam”, 1/465’de yine farklı bir sahih sened ile rivayet etmiştirler.

Kuleyni r.a yine şöyle rivayet etmektedir:

الحسين بن محمد، عن معلى بن محمد، عن الوشاء، عن أبان، عن ليث المرادي عن أبي عبدالله (عليه السلام): قال: قال: إن أبا سعيد الخدري قد رزقه الله هذا الرأي وإنه قد اشتد نزعه فقال: احملوني إلي مصلاي فحملوه فلم يلبث أن هلك
…Leys Muradi dedi ki: Ebu Abdullah (imam Cafer es-Sadık a.s) dedi ki: “Allah Ebu Said el-Hudri’yi bu görüşle rızıklandırmıştı”

Kuleyni r.a, “el-Kafi”, 3/126, hadis 3

bu hadisin isnadı zayıf’tır, ancak Keşşi r.a “İhtiyaru Marifet er-Rical” 1/40’da bu hadisi farklı bir sened ile rivayet etmiştir ve onun hadisinin senedi muvassaktır, elhamdulillah.

Muhakkik Damad r.a “İhtiyaru Marifet er-Rical”in talikinde imam Sadık a.s’ın Ebu Said el-Hudri hakkındaki sözünü şöyle açıklıyor:

قوله عليه السلام: كان قد رزق هذا الامر أي دين التشيع والولاية لاهل البيت عليهما السلام
imam a.s’ın “bu görüşle rızıklandırmıştı” sözünün anlamı yani Şialık ve Ehli Beyt a.s’ın velayeti.

“Talik ala Rical el-Keşşi li muhakkik Damad”, sayfa 203

3. ulemanın onun hakkındaki sözleri: Berki r.a onun hakkında diyor ki:

من الأصفياء من أصحاب أمير المؤمنين عليه السلام
Emirelmüminin (imam Ali a.s)’ın esiya ashabından(dır).

Berki r.a, “Rical”, sayfa 3

ve Fazl b. Şazan r.a diyor ki:

إن من السابقين الذين رجعوا إلى أمير المؤمنين (عليه السلام) أبو سعيد الخدري
Emirelmüminin (imam Ali a.s)’a rücu edenlerin öncülerinden

Keşşi r.a, “İhtiyaru Marifet er-Rical”, 1/38

4. rivayetlerinin geçtiği kaynaklardan bazıları: onun imamların sayı, tathir (Ahzab 33), kitap ilminin sahibi (Rad 43) ve İsra 26 ayetlerinin tefsiri hakkında rivayet etmiş olduğu hadisler “el-Kafi” 1/533’de; “Emali Tusi” sayfa 249’da; “Emali Saduk” sayfa 565’de; “Tefsiri ibni Hecam” sayfa 246’da geçmektedir.

Kategoriler:Akide Etiketler:
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın